flag Nepal

Uppdaterad 26/2 2023

Nepal måste vara ett av världens vackraste länder - 8 av världens 10 högsta berg finns här! Det är också ett land där omkring en fjärdedel av de 29 miljoner invånarna lever i vad som definieras som extrem fattigdom.

Fram till 1951 var Nepal i princip helt isolerat från omgivningen. Därefter kom en period där olika försök till demokrati avlöste varandra. Under en tioårsperiod 1996-2006 genomled landet ett inbördeskrig mellan en maoistgerilla och regeringsstyrkor, men i november 2006 tecknades ett fredsfördrag som lade grunden till demokratiska val till en konstituerande församling den 10 april 2008. Detta val fick ett oväntat högt deltagande (drygt 60%) och såg maoistpartiet som segrare. Nästa historiska ögonblick kom den 28 maj samma år då Nepal utropades som republik efter 239 års monarki.

Landet är indelat i 7 provinser med visst självstyre. President är Bidya Devi Bhandari och premiärministern heter Sher Bahadur Deuba.

Stormakterna Indien och Kina omger Nepal och speciellt gränsen söderut mot Indien är av avgörande betydelse för försörjning av bensin, gasol, fotogen, mm. Historiskt har det varit vanligt med oroligheter på låglandet Terai som medför att vägar stängs och det uppstår brist på många av dessa förnödenheter.

Under torrperioden (oktober-juni) har det traditionellt varit brist på el och nästan hela landet hade schemalagda elavbrott, s k load-sheddings. Numera räcker elen bättre och load-sheddings är ett minne blott, även om spänningen i Tansen kan gå ned från förväntade 220 till 160 V ca! Monsunen under juni-augusti medför översvämningar - hus och vägar rasar eller spärras av jordmassor. Men regnet under monsunen möjliggör å andra sidan risodling - nepalesen äter 20 kg/månad!


Läs mer i nedanstående länkar:

Nepali Times- vecko-nyhetstidning på engelska

INSEC - människorättsorganisation med uppgifter om maoistupproret, valet 2008 mm.

Vår Landsstudie, skriven på missionsinstitutet, Örebro Missionsskola, våren 2007 (Pdf-dokument, 760 kB)


Klicka i bilden för större och fler kartor